Montažne stambene zgrade na Novom Beogradu

Godina
oko 1955.
Mesto
Beograd, Srbija
Tip objekta Višestambeni i naselja
Ishod projekta Tipski projekat

Masovna stambena izgradnja posle Drugog svetskog rata je iziskivala pronalaženje novih modela za bržu i efikasniju gradnju, koji bi bili istovremeno i dovoljno racionalni i arhitektonski razrađeni da pruže komforno stanovanje. Zloković je smatrao da se u granicama ekonomskih mogućnosti, uz direktnu saradnju s građevinskom industrijom, stan – kao osnovna funkcionalan i društvena jedinica, može rešiti bolje i smislenije zadovoljavajući stvarne, materijalne, i psihološke potrebe čoveka 20. veka koji u stanu traži, pored udobnih, osunčanih i međusobno povezanih prostorija, mir u njima i oko njih – zaštićenih od ulične buke i gužve, uz zelenilo u okolini. U zemljama s razvijenijim industrijskim potencijalom saradnja između tehničke produkcije i arhitekata projektanata je mogla da se značajnije ispolji i „utre put novoj arhitekturi – arhitekturi mašinskog veka“. Za ove potencijale 20. veka se zalagao i arhitekta Zloković, tvrdeći da se „arhitektura današnjeg doba nalazi u akutnoj fazi previranja a da raskid s tradicionalnim metodama građenja zahteva iz osnove izmenjen način prostornog oblikovanja“. Iz tih pobuda je i nastao projekat za tipske montažne zgrade za Novi Beograd, rađen u saradnji sa arhitektom Đorđem Zlokovićem (sinom). Polazeći od osnovne modularne mere iskazane kroz modularnu mrežu (matricu), razrađen je projektantski princip primenjen u sve tri dimenzije i u svim aspektima projektantskog procesa. Autori predlažu novi konstruktivni raster, unutrašnja struktura stambenih jedinica, organizaciona struktura stana (različite veličine – od garsonjere do petosobnog stana) i oblikovana kompozicija fasadne opne proizilaze iz osnovnog modula montažnih elemenata.

Izvori

Pogledajte i druge projekte

Srbija, Beograd
Kralja Milutina 33
1926–1927.
Među više stambenih objekata projektovanih za beogradskog investitora i sopstvenika Josifa Šojata izdvaja se višestambena interpolirana zgrada (stambena zgrada sa najamnim stanovima) u ulici Kralja Milutina 33, kojom je Zloković uneo duh mediteranske profane arhitekture u Vračarski gradski aglomerat, načinivši nekoliko oblikovnih gestova netipičnih za dotadašnju beogradsku arhitekturu.
Srbija, Beograd
1928.
Konkursni rad za zgradu Doma invalida na Malom Kalemegdanu predstavlja jedan manje poznat Zlokovićev projekat iz ranijeg perioda stvaralaštva koji je sada istraživačima dostupan u Legatu Milana Zlokovića pri Muzeju grada Beograda.
Srbija, Beograd
Kraljice Natalije 64
1930–1931.
Stambena zgrada Petra Petkovića, u kojoj se nalazilo predstavništvo firme Opel s prodajnim prostorom, karakteristična je gradska interpolacija koja pored osnovnog uličnog bloka stambene funkcije ima proširenje u nivou prizemlja u drugom delu parcele u kome je predviđena poslovna namena.
Hrvatska, Rijeka
1947-1948.
Dominacijom socijalnih ideja i aktivnim zalaganjima za prava i poziciju radnika u novom društveno-političkom poretku posle Drugog svetskog rata, širom sveta a tako i u novoj socijalističkoj Jugoslaviji, dominiraju težnje da se radnicima – trudbenicima i pregalnicima – osigura stambeni prostor dostojan njihovih zasluga u obnovi i izgradnji države.
Srbija, Beograd
oko 1950.
Konkursni rad za stambenu zgradu činovnika industrijskih preduzeća u Beogradu, od koga su sačuvana dva grafička priloga, predstavlja nepoznat Zlokovićev projekat iz posleratnog perioda stvaralaštva koji je sada istraživačima dostupan u Legatu Milana Zlokovića pri Muzeju grada Beograda.