Pretraga
Close this search box.

Pomorski muzej u Splitu

Pomorski muzej u Splitu

Idejnim rešenjem za Pomorski muzej u Splitu nastavlja se Zlokovićevo razmatranje modernističke oblikovnosti, na ovom projektu, usmereno na odnose arhitektonskih elemenata prema postavljenoj strukturi – trakasti prozori, ugaoni balkoni, podeone fasadne grede i ugaoni jarbol.

Jugoslovenski paviljon u Parizu

Jugoslovenski paviljon u Parizu

Svetske izložbe su još od prvih nacionalnih smotri organizovanih polovinom 19. veka, pa do velikih međunarodnih manifestacija privrednog i društvenog značaja u okvirima 20. veka predstavljale eksperimentalno polje za brojne oblasti privrednog i tehničkog razvoja a takođe i za delokrug arhitektonskog stvaralaštva.

Beogradsko sajmište

Beogradsko sajmište

Dugo vremena se pokretalo pitanje izgradnje sajmišta koje bi odgovaralo Beogradu kao prestonici Jugoslavije i glavnom privrednom i administrativnom centru države. Iako je još 1923. godine osnovano posebno udruženje s ciljem unapređenja svih grana privrede, u čemu je organizovanje sajmova trebalo da ima primarni značaj, tek je tokom prve polovine tridesetih godina došlo do konkretnijih aktivnosti na realizaciji ove ideje.