Upućen apel za sprečavanje uništavanja Vile Šterić – spomenika kulture

Zbog izvođenja građevinskih radova kojima se narušavaju arhitektonske vrednosti spomenika kulture vile Šterić, u ulici Generala Šturma 4 u beogradskom naselju Dedinje, upućen je apel za sprečavanje uništavanja i povraćaj u izvorno stanje ovog spomenika kulture koji predstavlja reprezentativni primer međuratne stambene arhitekture zrelog modernizma. Uz Fondaciju Milan Zloković apel su podržali Udruženje arhitekata Srbije, Društvo konzervatora Srbije, Asocijacija srpskih arhitekata, Akademija arhitekture Srbije, Do.co.mo.mo Srbije, Evropa Nostra Srbije, Društvo arhitekata Beograda i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Vila Šterić, koju je Milan Zloković 1933. godine projektovao za industrijalca inženjera Dragoljuba Šterića, osnivača Fabrike aeroplana i hidroaviona Zmaj u Zemunu, odlukom vlade Republike Srbije od 25. jula 2019. godine proglašena je za spomenik kulture. Funkcija objekta i forma su objedinjeni i uklopljeni u prirodno okruženje, što visoko vrednuje ovu građevinu prema kriterijumima estetskog funkcionalizma i predstavlja jedno od antologijskih ostvarenja srpske međuratne arhitekture.

Utvrdivši na licu mesta da se izvode obimni građevinski radovi na rekonstrukciji i dogradnji spomenika kulture i ograđivanju parcele bez odobrenja nadležne službe za urbanizam i izgradnju opštine Savski venac, a samim tim i bez izdatih konzervatorskih uslova i saglasnosti na projektnu dokumentaciju, čime se menjaju originalni izgled, gabarit, fasade, građevinski elementi eksterijera i enterijera, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je obavestio Sekretarijat za inspekcijske poslove, Sektor za građevinski i urbanistički nadzor zatraživši hitno preduzimanje svih neophodne mera na sprovođenju zakonom propisane procedure. Iako je Sekretarijat za inspekcijske poslove nakon mesec dana od upućivanja dopisa dao pisanu informaciju da je građevinski inspektor doneo rešenje kojim se investitoru nalaže vraćanje radova u originalno stanje, bespravni radovi nisu obustavljeni i nije utvrđena šteta koja je do tada naneta zgradi i njenom okruženju.

Saopštenjem usmerenim javnosti organizacije i institucije koje se zalažu za očuvanje arhitektonskog nasleđa i negovanje arhitektonske kulture u Srbiji skrenule su pažnju na nepoštovanje zakonskih procedura u nadi da će nadležne republičke i gradske službe preduzeti neophodne korake kako bi se ovaj spomenik kulture sačuvao od uništenja.