Arhitektura

Tokom četiri decenije Zlokovićevog aktivnog projektantskog delovanja nastalo je dve stotine i četrdeset projekata za objekte različitih namena (stambena, administrativno-poslovna, zdravstvena, turistička, obrazovna, sportska, saobraćajna, izložbena, sakralna, memorijalna), uključujuću nekoliko projekata rekonstrukcija i dogradnji postojećih objekata, kao i devet urbanističkih planova za uža ili šira gradska područja. Među ovim projektima su sedamdeset i tri realizovana objekta, devedeset i jedan konkursni rad i sedamdeset i šest idejnih rešenja. Zloković je radio na nekoliko tipskih projekata za železničke stanične zgrade, higijenske zavode, školske i stambene objekte. Značajan doprinos srpskoj modernoj arhitekturi je dao svojim projektima za zdravstvene, turističke i stambene objekte, ispitujući njihove tipološke karakteristike i projektantske mogućnosti.

Sistematizacijom obimne zaostavštine arhitekte Milana Zlokovića, koja broji više hiljada jedinica različite građe i materijala nastalog tokom višedecenijskog stvaralaštva, radi ustupanja većeg dela zaostavštine Muzeju grada Beograda u kome je formiran Legat Milana Zlokovića, pronađeni su i kompletirani materijali za više projekata koji do sada u arhitektonskoj istoriografiji nisu bili podrobnije analizirani, za koje su informacije i građa bili fragmentarni ili javnosti nisu bili poznati.

U nastavku je prikazan izbor najznačajnijih Zlokovićevih projekata iz svih faza njegovog stvaralaštva koji obuhvataju realizacije, konkursne radove, idejna rešenja i tipske projekte.

Pretraga

Mesta
Tip objekta
Ishod projekta