Kuća Milana Zlokovića

Godina
1927–1928.
Mesto
Beograd, Srbija
Internacionalnih brigada 76
Tip objekta Jednostambeni i vile
Ishod projekta Realizacija
Status zaštite Spomenik kulture

Sopstvena porodična kuća arhitekte Milana Zlokovića – Vila Kaja – izgrađena 1927. godine u vračarskom naselju Neimar označila je prodor moderne arhitekture u beogradsku sredinu. Karakteristika lokacije – ugao dve različito nivelisane ulice – uslovila je osnovnu strukturalnu koncepciju objekta zasnovanu na trodimenzionalnom rešavanju unutrašnjosti volumena u odnosu na nivelaciju terena, dok se u spoljašnjem oblikovanju može prepoznati inverzan princip Raumplana, prema kome je kontekstualnost uslovila volumetrijsku i geometrijsku postavku. U tri nivoa su raspoređena četiri stana – glavni i najveći stan arhitekte Zlokovića, u nivou prizemlja iz ulice Internacionalnih brigada (pre Prestolonaslednikova ulica, odn. ul. Kraljevića Tomislava) – središnjem nivou kuće, i dva manja stana za izdavanje na prvom spratu i jedan u prizemlju iz ulice Janka Veselinovića (pre Nova ulica). Pozicija kuće je dodatno naglašena stepenovanjem masa prema uglu ulica, umesto uobičajenim akcentovanjem ugla, tako da se celina sagledava erozijom volumena i njihovom gradacijom. U vreme kada je podignuta svojom modernom estetikom je dominirala slabo izgrađenim Neimarom, o čemu svedoče snimljene fotografije u toku izgradnje kuće.

Pogledajte i druge projekte

Srbija, Beograd
Dalmatinska 79
1928–1930.
Кuća Nevene Zaborski projektovana je kao jednospratna porodična kuća sa jednim stanom – dnevnim boravkom u prizemlju i spavaćim sobama na spratu. U spoljnjem oblikovanju je ulična fasada simetrična i tretirana kao glatko zidno platno. Slikarski tretman fasade naglašen je širokim okvirom.
Srbija, Beograd
Mozerova 7
1929–1931.
Gradska porodična vila uglednog Zemunca nemačkog porekla Bruna Mozera, vlasnika porodične vinarije Mozer, predstavlja jedinstven primer arhitekture ovog tipa stambenog objekta u beogradskoj arhitekturi s početka tridesetih godina 20. veka.
Srbija, Beograd
Osmana Đikića 20
1932–1933.
U nizu modernih porodičnih kuća – vila građenih u Beogradu tokom tridesetih godina 20. veka, kod kojih su uticaji modernog pokreta bili uglavnom formalistički primenjeni, izdvaja se Zlokovićeva Vila Prendić, sopstvenika advokata Jovana Prendića, u čijoj arhitekturi su principi modernizma znatno doslednije i celovitije tretirani.
Srbija, Beograd
Generala Šturma 4
1933.
Arhitekturom Vile Šterić, sopstvenika Dragoljuba Šterića, Zloković nastavlja razmatranje prostornih i organizacionih koncepcija jednoporodičnih stambenih objekata. Koncipirana kao slobodnostojeća porodična kuća na parceli, povučena od ulične regulacije, Vila Šterić se prostorno usmerava prema bašti prema kojoj se snižavaju kubusi objekta.