Pretraga
Close this search box.

Vila Prendić u fokusu 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA)

Ovogodišnja 19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), koja će se održati od 30. maja do 29. juna pod sloganom „Odjeci modernizma”, biće svečano otvorena u Likovnoj Galeriji Kulturnog centra Beograd 30. maja u 19 časova izložbom „Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” autorke Aleksandre Šević, arhitekte konzervatora iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Na izložbi će pored predstavljanja arhitektonskih odlika Vile Prendić, izgrađene 1933. godine u Profesorskoj koloniji, i prezentacije procesa njene obnove, biti prikazan i istoimeni dokumentarni film koji je snimljen u saradnji Fondacije Milan Zloković, Do.co.mo.mo. Srbija – Nacionalne sekcije „Međunarodne radne grupe za dokumentaciju i konzervaciju građevina, mesta i celina modernog pokreta u arhitekturi“ (Do.co.mo.mo. International) i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ideja ovog dokumentarnog filma jeste da prikaže proces rekonstrukcije Vile Prendić kao spomenika kulture modernističke arhitekture. Vila Prendić je za spomenik kulture utvrđena odlukom Vlade Republike Srbije od 12. marta 2020. godine. Radi potpunijeg sagledavanja razvoja modernističke misli u Zlokovićevoj arhitekturi stambenih vila međuratnog Beograda, izložba obuhvata prezentaciju i drugih vila koje su spomenici kulture – sopstvena kuća, Vila Kaja na Kotež-Nimaru (1927), koja je označila prodor modernih ideja u beogradsku sredinu, te modernistički koncipirane vile Mozer (1931) i Šterić (1933).

Program ovogodišnjeg festivala BINA tematski je usmeren pitanjima odnosa savremene arhitekture i modernizma, te poukama i razmeni projektantskih iskustava u sferi urbanizma, arhitekture i dizajna kroz primere realizacija koje pripadaju kulturnom nasleđu modernističkog pokreta  Beograda. Deo programa je posvećen modernističkom opusu arhitekta i profesora Milana Zlokovića (1898-1965) koji je svojim projektantskim i naučnim radom doprineo afirmaciji modernih stremljenja i primeni modularne koordinacije u arhitektonskom projektovanju i izgradnji. Izložba posvećena arhitekturi stambenih vila arhitekta Zlokovića i rekonstrukciji Vile Prendić, kojom će se otvoriti 19. BINA, biće ujedno i najava velike retrospektivne izložbe u Galeriji SANU 2026. godine kojom će se obeležiti 60 godina od smrti arhitekta.

Dešavanja koja se odnosi na Vilu Prendić u programu festivala BINA 2024:

30/05 četvrtak
19.00 OTVARANJE 19. BINA FESTIVALA
Izložba Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje
(30.5–15.6.2024)
Autorka: Aleksandra Šević
→ Likovna Galerija KCB, Knez Mihailova 6

31/05 petak
18.00 OKRUGLI STO
VILA PRENDIĆ – jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovića
Učesnici: Marko Prokić, Aleksandra Šević, Đorđe Mojović i Nebojša Antešević
Moderator: Tanja Damjanović Konli
→ Likovna galerija KCB, Knez Mihailova 6

01/06 subota
12.00 VOĐENJE KROZ IZLOŽBU
Vodi: Aleksandra Šević
→ Likovna galerija KCB, Knez Mihailova 6

02/06 nedelja
10.00-12.00 BINA ŠETNjA
Profesorska kolonija
Vode: Bojana Ibrajter Gazibara i Aleksandra Šević
→ Ugao ulica Ljubomira Stojanovića i Jaše Prodanovića

08/06 subota
12:00 VOĐENJE KROZ IZLOŽBU
Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje
→ Likovna galerija KCB
Vodi: Đorđe Mojović, Nebojša Antešević

15/06 subota
12.00 ZATVARANJE I VOĐENJE KROZ IZLOŽBU
Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje
Vodi: BINA tim
→ Likovna galerija KCB, Knez Mihailova 6