Pretraga
Close this search box.

Izložba „Arhitekt Milan Zloković i Vojvodina: nerealizovani projekti od 1928. do 1960. godine“ početkom godine u Novom Sadu

Za početak proleća 2024. godine, kao nastavak obeležavanja jubileja 125 godina od rođenja arhitekta Milana Zlokovića, Fondacija najavljuje izložbu „Arhitekt Milan Zloković i Vojvodina: nerealizovani projekti od 1928. do 1960. godine“, autora dr Nebojše Anteševića i Ilije Gubića, koja će biti upriličena u Novom Sadu.

Vreme i mesto održavanja izložbe biće naknadno saopšteni.

Izložba, koju prati monografski katalog, realizuje se sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je svesrdno podržao pripremu izložbe i koji će biti izdavač kataloga.

Sistematizacijom obimne zaostavštine arhitekta Zlokovića pronađeni su i kompletirani materijali za više projekata za gradove i mesta u Vojvodini, koji su prikazani na ovoj izložbi, a koji do sada u arhitektonskoj istoriografiji nisu bili predmet proučavanja ili nisu podrobnije analizirani i publikovani – Narodno pozorište u Novom Sadu (1928/1929, konkursni rad), Banska palata Dunavske banovine u Novom Sadu (1930, konkursni rad), Poslovna zgrada Akcionarskog društva za građenje kuća – palata „Habag“ (1930/1931, konkursni rad), Zgrada Nikole Tanurdžića – „Silesija“ u Novom Sadu (1931, konkursni rad), Turistički dom na Iriškom vencu (1932, konkursni rad), Sokolski dom u Vrbasu (1933, idejni projekat), Zakladna bolnica Stevana Semzea u Somboru (1934, projekat), Dom Jugoslovenskog učiteljskog udruženja (1934, konkursni rad), Kuća Slobodana Dragutinovića na Karašu (1936, idejni projekat), Spomenik palim borcima u Subotici (1946, konkursni rad), Zgrada Narodnog odbora Sreza Pančevo i Narodnog odbora Opštine Pančevo sa uređenjem trga (1957, konkursni rad) i Tehnološki fakultet u Novom Sadu (1960, konkursni rad).

Ovi projekti, iako nisu bili u plasmanu za realizaciju, svedoče o Zlokovićevom prosedeu koji je evoluirao od ar deko uticaja do racionalnih modernističkih rešenja proizašlih iz naučnih ispitivanja modularne koordinacije, odražavajući ujedno i tokove razvoja srpske moderne arhitekture u XX veku. Stoga su izložena arhitektonska rešenja sagledana i analizirana u odnosu na Zlokovićev celokupan opus i kontekst razvitka moderne arhitekture kroz konkursne raspise, narudžbine i razvoje urbanih sredina u Vojvodini. Uz predstavljanje crteža Zlokovićevih konkursnih radova, autori izlažu i savremene kompjuterske trodimenzionalne prikaze njegovih nerealizovanih ostvarenja, smeštenih u urbanističkoj strukturi Novog Sada.