Pretraga
Close this search box.

Crteži arhitekta Milana Zlokovića na izložbi „Arhitekta kao crtač i slikar“ u Galeriji nauke i tehnike SANU

U organizaciji Asocijacije srpskih arhitekata i SANU, u Galeriji nauke i tehnike SANU (Ulica Đure Jakšića 2, Beograd), otvorena je 26. decembra 2023. godine izložba „Arhitekta kao crtač i slikar“, autora Slobodana Maldinija i Sofije Lancoš Maldini. Izložba proizilazi kao rezultat višedecenijskog projekta autora tokom kojeg su prikupljali crteže, skice, krokije, pisma i fotografije koje su izradili poznati srpski i svetski arhitekti i likovni umetnici. Ideja izložbe jeste da afirmiše crtež i sliku kao izvorni i najznačajniji likovni izraz arhitekata, ne samo u prošlosti, već i budućnosti.

Na izložbi su predstavljena dela iz lične kolekcije Slobodana Maldinija, kolekcija Muzeja nauke i tehnike, Muzeja grada Beograda, Fondacije Milan Zloković, privatnih kolekcija Miloša Vujasinovića, Minka Radosavljevića, Đure Popovića i drugih.

Fondacija Milan Zloković je ustupila četiri arhitektonska crteža arhitekta Zlokovića koja su prikazana za izložbi: perspektivni prikaz paviljonа Kraljevine SHS na Međunarodnoj izložbi u Filadelfiji, akvarel (1925); glavni (peronski) izgled železničke stanice u Obrenovcu, akvarel (1926); perspektivni prikaz zgrade Hipotekarne banke trgovačkog fonda – Palata „Albanija u Beogradu, tuš (1938); perspektivni prikaz ambijenta Radničkog naselja kvarnerskih brodogradilišta u Rijeci, akvarel (1947).

Prve skice Slobodan Maldini dobio je na poklon davne 1977. godine za vreme studijskog boravka u Italiji, a kolekciju je proširio krokijima izlagača na Pariskom bijenalu 1985. godine na kojem je i sam učestvovao, kao i crtežima velikana srpske arhitekture sa kojima je zajednički izlagao na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Svoju kolekciju je upotpunjavao na kratkim, ponekad slučajnim susretima sa poznatim stvaraocima, koji bi mu tim prilikama posvetili svoju skicu. Danas se u njoj nalaze crteži i dokumenti mnogih poznatih arhitekata.

„Živimo u eri kada računarski programi izrade virtuelnih prikaza arhitekture i kompjutersko projektovanje potiskuju u drugi plan autorske ručno izrađene arhitektonske crteže“, navodi se u najavi izložbe. „Današnji arhitektonski projekti proizvedeni su u digitalnoj formi, po pravilu su rezultat rada specijalizovanih računarskih stručnjaka a ne arhitekata-projektanata, zbog čega na njima ne postoji odraz originalne ruke i izvorne ideje arhitekte. Zato je potrebno obnoviti sećanje na ovaj segment arhitekture koji nestaje.“

Posetioci na izložbi mogu da vide radove: Andre Stevanovića, Кonstantina Jovanovića, Petra Bajalovića, Nikole Nestorovića, Le Кorbizjea Šarl-Eduar Žanre-Grija, Dragutina Inkiostrija Medenjaka, Aleksandra Deroka, Nikole Nestorovića, Miloša Babića, Miladina Prljevića, Milana Zlokovića, Ive Кurtovića, Branislava Кojića, Dragiše Brašovana, Branka Tanazevića, Momčila Belobrka, Branka Кrstića, Momira Кorunovića, Grigorija Samojlova, Nikole Dobrovića, Bogdana Bogdanovića, Svetomira Lazića, Ratomira Bogojevića, Stanka Mandića, Mihajla Mitrovića, Branislava Milenkovića, Branislava Jovina, Predraga Peđe Ristića, Božidara Bate Jankovića, Aleksandra Stjepanovića, Mihajla Mike Čanka, Aleksandra Đokića, Milana Pališaškog, Aleksandra Saše Radojevića, Marija Jobsta, Slobodana Dragovića, Dimitrija Mite Mladenovića, Zorana Petrovića, Vladimira Macure, Dejana Ećimovića, Mustafe Musića, Branislava Brane Mitrovića, Vasilija Milunovića, Slobodana Maldinija, Кrešimira Rogine, Džejmsa Akermana, Roberta Venturija, Tadao Anda, Aldo Rosija, Frenka Gerija, Marija Bote.

Izložba će biti otvorena do 14. februara 2024. godine.