Stanovi činovnika industrijskih preduzeća

Godina
oko 1950.
Mesto
Beograd, Srbija
Tip objekta Višestambeni i naselja
Ishod projekta Konkursni rad

Konkursni rad za stambenu zgradu činovnika industrijskih preduzeća u Beogradu, od koga su sačuvana dva grafička priloga, predstavlja nepoznat Zlokovićev projekat iz posleratnog perioda stvaralaštva koji je sada istraživačima dostupan u Legatu Milana Zlokovića pri Muzeju grada Beograda. Ovde je prikazan jer ukazuje na jedan od najznačajnijih arhitektonskih zadataka posle Drugog svetskog rata – stambenu izgradnju za najšire društvene slojeve, u kojoj će se posebno razviti i definisati beogradska škola stambene arhitekture, čiji su nosioci bili Zlokovićevi učenici, naučeni da ovom problemu pristupe analitično i racionalno ali arhitektonski inovativno, kako bi se kreirali prostori dostojni svakodnevnog života svakog čoveka.

Pogledajte i druge projekte

Srbija, Beograd
Kralja Milutina 33
1926–1927.
Među više stambenih objekata projektovanih za beogradskog investitora i sopstvenika Josifa Šojata izdvaja se višestambena interpolirana zgrada (stambena zgrada sa najamnim stanovima) u ulici Kralja Milutina 33, kojom je Zloković uneo duh mediteranske profane arhitekture u Vračarski gradski aglomerat, načinivši nekoliko oblikovnih gestova netipičnih za dotadašnju beogradsku arhitekturu.
Srbija, Beograd
1928.
Konkursni rad za zgradu Doma invalida na Malom Kalemegdanu predstavlja jedan manje poznat Zlokovićev projekat iz ranijeg perioda stvaralaštva koji je sada istraživačima dostupan u Legatu Milana Zlokovića pri Muzeju grada Beograda.
Srbija, Beograd
Kraljice Natalije 64
1930–1931.
Stambena zgrada Petra Petkovića, u kojoj se nalazilo predstavništvo firme Opel s prodajnim prostorom, karakteristična je gradska interpolacija koja pored osnovnog uličnog bloka stambene funkcije ima proširenje u nivou prizemlja u drugom delu parcele u kome je predviđena poslovna namena.
Hrvatska, Rijeka
1947-1948.
Dominacijom socijalnih ideja i aktivnim zalaganjima za prava i poziciju radnika u novom društveno-političkom poretku posle Drugog svetskog rata, širom sveta a tako i u novoj socijalističkoj Jugoslaviji, dominiraju težnje da se radnicima – trudbenicima i pregalnicima – osigura stambeni prostor dostojan njihovih zasluga u obnovi i izgradnji države.
Srbija, Beograd
oko 1955.
Masovna stambena izgradnja posle Drugog svetskog rata je iziskivala pronalaženje novih modela za bržu i efikasniju gradnju, koji bi bili istovremeno i dovoljno racionalni i arhitektonski razrađeni da pruže komforno stanovanje.