Vila Rivijera (zgrada Andrije Franovića)

Godina
1934.
Mesto
Herceg Novi, Crna Gora
Tip objekta Turistički
Ishod projekta Realizacija

Tokom tridesetih godina 20. veka, usled razvoja modernog turizma i jačanja turističkih aktivnosti u Jugoslaviji, težište turističke izgradnje je bilo na privatnoj inicijativi, odnosno na privatnim investitorima koji su ulažući u izgradnju smeštajno-ugostiteljskih kapaciteta (hoteli, pansioni, vile) doprinosili unapređenju i modernizaciji turističke ponude. U tim objektima sopstvenici su obično imali i svoj odvojeni stan, a primer takvog turističkog objekta je i vila Rivijera u Herceg Novom, koju je Zloković projektovao za investitora Andriju Franovića. Izgrađena je na strmom terenu iznad morske obale, u živopisnom ambijentu mediteranskog rastinja. Vila je projektovana sa četiri odvojena apartmana koja su pored salona, trpezarije i kuhinje raspolagala i s više soba. Ulazi u apartmane su zbog terena u padu predviđeni na središnjoj etaži, u nivou gornje kote terena gde je i pristupni put, dok su gornji i donji nivo imali nekoliko soba, od kojih su sobe orijentisane prema moru imale prostrani balkon. U osnovi modernistički koncipiran, bez istorijskih reminiscencija, ovaj turistički objekat visokog ranga svojim oblikovanjem evocira pitoresknost mediteranskog graditeljstva, što Zloković slikovito predstavlja u crtežima.

Pogledajte i druge projekte

Srbija, Mataruška banja
1931-1932.
Hotel Žiča, sopstvenika Hovana Dezidera, prvi je moderni hotel u Srbiji, u čijoj je arhitekturi objedinjena zapadna modernistička praksa u projektovanju ove tipologije i Zlokovićev jedinstven prosede, tada još u fazi razvoja, usmeren istraživanju proporcijskih odnosa, koji su ovim projektom inicijalno primenjeni kroz određivanje optimalnih površina glavnih sadržaja i komponovanje osnovnih volumena.
Crna Gora, Ulcinj
1961–1964.
Stvaranjem boljih materijalnih uslova za tržišno usmeren turizam, početkom šezdesetih godina 20. veka u turističkim područjima Jugoslavije nastaje nekoliko značajnih realizacija turističkih objekata kojima je dat podstrek budućoj masovnoj turističkoj izgradnji, među kojim se izdvaja i kompleks novog turističkog naselja u Ulcinju, koji je Zloković projektovao u saradnji sa arhitektima sinom Đorđem Zlokovićem i ćerkom Milicom Mojović.